بررسی دلایل حمله روسیه به اوکراین
حمله روسیه به اوکراین یکی از اتفاقات سیاسی است که این روزها در رسانه ها مطرح می شود. یکی از سوالات متداول در ذهن ما علت جنگ جهانی اخیر است. واقعیت این است که اختلافات روسیه و اوکراین ریشه عمیقی دارد. این اقدام روسیه واکنش های تند سایر دولت ها را برانگیخته است.
از جمله کشورهای مخالف این اقدام روسیه، کانادا است که تحریم های سختی را علیه این کشور اعمال کرده است. در این مقاله قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم. اگر به دنبال پاسخ به علت جنگ اوکراین و روسیه هستید، پیشنهاد می کنیم در انتهای مقاله با ما همراه باشید.
دلیل حمله روسیه به اوکراین چیست؟
حمله روسیه به اوکراین یکی از جالب ترین رویدادهای سیاسی روزهای اخیر است. اختلاف بین اوکراین و روسیه با وجود همه گمانه زنی ها و توقف های دولت روسیه، تهاجمی شد و روسیه حمله نظامی به این کشور را آغاز کرد.
دولت روسیه می گوید به درخواست دو منطقه جدایی طلب لوهانسک و دونتسک در شرق اوکراین حمله ای را آغاز کرده است. اما واقعیت این است که اختلافات بین اوکراین و روسیه ریشه های بسیار عمیقی دارد. بنابراین دلیل حمله روسیه به اوکراین تنها به درخواست هر دو منطقه محدود نمی شود. در ادامه به برخی از علل اصلی جنگ روسیه و اوکراین خواهیم پرداخت.
وجود پیشینه تاریخی مشترک
همانطور که می دانید روسیه و اوکراین تا چند دهه پیش بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بودند، اما با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، حدود 14 کشور تحت کنترل روسیه قرار گرفتند که اوکراین یکی از آنها بود. برای روسیه باور این واقعیت و از دست دادن اوکراین سخت تر از سایر جمهوری ها بود.
جدایی اوکراین از روسیه چهار ماه قبل از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق در سال 1991 با همه پرسی که به طور رسمی با 90 درصد آرا تصویب شد، اتفاق افتاد.
روابط روسیه و اوکراین به حدود 9 قرن پیش باز می گردد، زمانی که کیف به عنوان پایتخت دولت روسیه انتخاب شد. همچنین بر اساس معاهده تزاری، اوکراین و بلاروس هسته اصلی اسلاوهای شوروی سابق محسوب می شوند.
از آنجایی که اوکراین و روسیه زبان مشترکی داشتند، به اوکراینی ها این فرصت داده شد تا به زبان روسی صحبت کنند. بنابراین اکثر مردم اوکراین ترجیح می دهند به زبان اصلی خود به زبان روسی صحبت کنند و همین امر باعث تسلط روسی در مناطق شرقی و جنوبی اوکراین شده است. تا جایی که امروزه حداقل یک سوم اوکراینی ها به زبان روسی صحبت می کنند.
نواحی روسی زبان شرقی و جنوبی اوکراین نیز به روسیه نزدیک است. بنابراین، این نزدیکی و زبان مشترک منجر به پیوندهای عمیق تاریخی و مذهبی بین مردم روسیه و اوکراین شد.
تخریب دیوار بین روسیه و اوکراین
وجود فضای تاریخی و معنوی مشترک بین روسیه و اوکراین باعث شده است که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به آن به عنوان یک سنگر نگاه کند. به تعبیری این بحث مطرح می شود که وجود دیوار بین افرادی که فضای تاریخی و معنوی مشترکی دارند اتفاقی تلخ و غیرقابل قبول است و باید آن دیوار به نوعی برداشته شود.
او همچنین معتقد است که حاکمیت واقعی اوکراین تنها در صورت همکاری مسالمت آمیز اوکراین و روسیه امکان پذیر است. حتی ولادیمیر پوتین معتقد است که وجود اتحاد و همبستگی بین اوکراین و روسیه باعث می شود هر دو کشور چندین برابر از آنچه که اکنون هستند قوی تر شوند.
اما واقعیت این است که این ادعاها فقط یک روایت شیرین تاریخی است که توسط پوتین مطرح شده است.
انقلاب نارنجی
عامل دیگری که تحلیلگران سیاسی در حمله روسیه به اوکراین مقصر می دانند، انقلاب نارنجی است. انقلاب نارنجی انقلابی بود که از سال 2004 تا 2005 توسط مردم اوکراین انجام شد. نتیجه این انقلاب شکست حامیان و رئیس جمهور روسیه بود. از زمان انقلاب نارنجی و استقلال اوکراین، این منطقه رونق اقتصادی قابل توجهی را تجربه کرده است.
همین عامل باعث شده است که علاوه بر روسیه، کشورهای اروپایی و غربی نیز متمایل شوند. بنابراین، گفتمان های حقوق بشر و حمایت غرب از این کشور به اوج خود رسید و روابط سیاسی و اقتصادی اوکراین به میزان قابل توجهی افزایش یافت.
این عوامل ترس مسکو را از گسترش جنبش اوکراین در سایر نقاط این کشور افزایش داده است. از آن زمان، تنش ها بین مسکو و کیف با یک سری فراز و نشیب ادامه یافته است.
پیشرفت ناتو
همانطور که می دانید، ناتو یک اتحاد نظامی است که در سال 1949 علیه تجاوزات شوروی در غرب تأسیس شد. طبق قوانین ناتو، زمانی که یکی از کشورهای عضو مورد حمله اتحاد جماهیر شوروی قرار می گیرد، همه آنها باید به حمایت کشور عضو آسیب دیده بشتابند. در سالهای اخیر، برخی از جمهوریهای شوروی سابق مانند لیتوانی، استونی و لتونی نیز به این اتحادیه پیوستهاند.
منطقه اوکراین از سال 2008 تلاش می کند به ناتو بپیوندد. اما آنها از پذیرش آن خودداری کردند زیرا کشورهای غربی معتقدند که پیوستن به ناتو باعث افزایش ردپای امنیت نظامی غرب در مرزهای روسیه می شود.
با این حال، در سال های اخیر و با ورود یک رئیس جمهور طرفدار غرب به اوکراین، تلاش ها برای پیوستن به ناتو سرعت گرفته است. اوکراین چندین مانور نظامی مشترک با ناتو انجام داده و همچنین تعدادی تسلیحات نظامی از ایالات متحده و ترکیه دریافت کرده است. بنابراین، این عامل منجر به تشدید بیشتر شدت اختلافات بین روسیه و اوکراین شده است.
دریای سیاه
از آنجایی که اوکراین دارای بنادر مهمی در سواحل دریای سیاه است، در گذشته بخشی از اتحاد جماهیر شوروی سابق بوده و نقش مهمی در بخش استراتژیک آن ایفا می کند.
به همین دلیل روسیه در تلاش است تا برخی از شهرهای ساحلی خود مانند اودسا را اشغال کند تا کنترل خود بر دریای سیاه را گسترش دهد. حتی برخی پیش بینی می کنند که هدف روسیه از حمله به اوکراین، تسلط بر همه نقاط آن نیست، بلکه معتقدند هدف اصلی روسیه از حمله روسیه به اوکراین، اشغال مناطق مهم استراتژیک این کشور است.
اقتصاد
یکی از دلایل تهاجم روسیه به اوکراین اقتصادی است. اوکراین در کنار موقعیت استراتژیک خوب و شهرهای ساحلی ایده آل از نظر کشاورزی نیز از رونق بسیار بالایی برخوردار است. به تعبیری یکی از مراکز عمده کشاورزی منطقه است. این یکی از دلایل اصلی توجه اتحاد جماهیر شوروی به این منطقه است.
رونق کشاورزی مرز روسیه و روسیه را به یکی از بزرگترین شبکه های مهاجرتی جهان در اولین سال های استقلال اوکراین تبدیل کرده است. اما از زمانی که روابط اوکراین با کشورهای اروپایی به اوج خود رسید، صادرات اوکراین به روسیه به شدت کاهش یافت.
همچنین سرمایه گذاری شرکت های روسی در اوکراین در گذشته با رونق خوبی همراه بوده است. اما پس از روی کار آمدن رئیس جمهور طرفدار غرب، نقش روسیه در اقتصاد کاهش یافت و غرب و چین جایگزین آن شدند. این عامل بر خشم مسکو و تشدید تنش ها با اوکراین افزود.
انگیزه های شخصی رئیس جمهور روسیه
به گفته وی، پوتین هنوز از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی راضی نیست. پس از اینکه تلاش های او برای اتحاد با کریمه محقق شد و همچنین به دلیل محبوبیتی که به لطف موقعیت فوق در بین مردم روسیه به دست آورد. او اکنون در تلاش است تا در آخرین دوره ریاست جمهوری خود بخشی از اوکراین را تصاحب کند.
تشدید تنش ها بین اوکراین و روسیه نیز به رئیس جمهور کمک می کند تا به اهداف خود برسد. زیرا در چنین شرایطی می تواند به مردم روسیه ثابت کند که سرسختانه در راستای منافع کشور است. بنابراین او شانس خود را برای برنده شدن در ریاست جمهوری در دوره بعدی افزایش خواهد داد.
واکنش کانادا به جنگ روسیه و اوکراین
کانادا نیز در فهرست کشورهایی است که حمله روسیه به اوکراین را به شدت محکوم کرده اند. رهبران این کشور معتقدند که روسیه با آغاز جنگ علیه اوکراین و نقض حاکمیت ارضی و استقلال این کشور اقدامات غیرمنطقی را آغاز کرده است. جاستین ترودو مدعی است که روسیه با حمله به اوکراین به دموکراسی حمله کرده است و این نقض آشکار حقوق بشر، صلح جهانی، نظم اروپا و جهان است.
ما کانادایی ها همیشه در کنار اوکراینی ها خواهیم بود تا به روسیه پاسخ دهیم. زیرا آزادی حق مردم اوکراین است و کانادا برای محافظت از آن هر کاری که درست است انجام می دهد. بنابراین گام های قاطعی برخواهد داشت و اقدامات قاطعی را علیه روسیه انجام می دهد. بنابراین روسیه باید منتظر عواقب جدی این اقدام باشد.
قبل از تهاجم روسیه به اوکراین، کانادا و متحدانش مجموعه ای از اقدامات را اندیشیدند که با شروع جنگ روسیه، جاستین ترودو اعلام کرد که اقدامات بیشتری برای توقف تجاوز روسیه انجام خواهد داد.
به همین منظور تحریم های بیشتری را علیه روسیه اعمال خواهد کرد که برخی از مهم ترین آنها به شرح زیر است.
محدودیت برای همکاری چهار اوکراینی با روسیه
محدودیت برای 58 موسسه و شخص روسی، مانند نخبگان مالی، بانک ها، فرزندان نخبگان مالی، اعضای شورای امنیت روسیه، مانند وزیر دادگستری و دارایی.
لغو مجوز صادرات و اعمال محدودیت برای صادرات به روسیه
اعمال ممنوعیت های جدید برای معاملات مستقیم و غیرمستقیم و بدهی های عمومی روسیه
ارسال کمک های نظامی بیشتر در حمایت از ناتو
کانادا علاوه بر اعمال تحریم ها علیه روسیه، اقداماتی را برای حفاظت از اوکراین انجام داده است. نخست وزیر گفت که بازگشت کانادایی های مقیم اوکراین را تسهیل خواهد کرد و تلاش خواهد کرد تا در اسرع وقت آنها را به خانواده ها و بستگان خود در کانادا بازگرداند.
به همین منظور کانال خدمات ویژه ای را راه اندازی کرده است که شماره تلفنی را نیز برای دسترسی آسان امدادگران ارائه کرده است. همچنین برای دریافت آسان ویزا و پاسپورت شرایطی وجود دارد. یکی دیگر از خدماتی که کانادا برای شهروندان پناهنده اوکراینی و همچنین دانشجویان اوکراینی شاغل به تحصیل در کانادا ارائه کرده است این است که قول داده است کار و تحصیل در این کشور را برای آنها آسان کند.
واکنش های جهانی به حمله روسیه به اوکراین
بالاخره جنگ اتفاق بد و تلخی است که در هیچ جای دنیا و هیچ انسانی مورد تایید قرار نگرفته است. به همین دلیل، کشورهایی که شروع کننده جنگ هستند، همواره مورد انتقاد ویژه قرار می گیرند. آنها همچنین در معرض نفرت و انزجار عمومی هستند. اما در چنین شرایطی، واکنش سران کشورها اغلب بر اساس منافع آنها است. به عنوان مثال، جنگ عربستان و یمن همواره مورد حمایت اروپا و آمریکا بوده است.
زیرا در این صورت آنها بازار خوبی برای فروش سلاح های نظامی خود دارند. اما در جریان جنگ روسیه و اوکراین، همه کشورهای اروپایی آن را محکوم کردند و از رئیس جمهور روسیه خواستند از قدرت کناره گیری کند.
واقعیت این است که کشورهای اروپایی و آمریکایی علاوه بر حمایت از اوکراین، اغلب به منافع خود فکر می کنند و این حس انزجار از جنگ روسیه و اوکراین ناشی از ذکاوت انسانی و حمایت آنها از مردم بی گناهی است که به ناحق اسیر شده اند. جنگ هستند.
کانادا و کشورهای اروپایی در حال آماده شدن برای هجوم پناهجویان اوکراینی هستند
آنیتا آناند، وزیر دفاع کانادا به نقل از وزیر کشور کانادا گفت: ما هر کاری که از دستمان بر می آید برای کمک به پناهجویان اوکراینی که از خشونت روسیه و حمله به اوکراین فرار می کنند، انجام می دهیم.
آناند روز جمعه در برنامه “صبح شما” شبکه CTV گفت: “نیروهای مسلح کانادا در لهستان آماده کمک به تلاش های بشردوستانه هستند.” زیرا هزاران اوکراینی برای فرار از تجاوز روسیه از مرز با کشورهای همسایه عبور می کنند.
آناند گفت: ما حدود 150 نیروی کانادایی آماده در لهستان داریم که آماده کمک هستند.
آناند همچنین گفت که تعدادی گزینه برای انتقال پناهندگان اوکراینی به کانادا وجود دارد، اما اولویت اول این است که آنها به سلامت اوکراین را ترک کنند.
روسیه روز جمعه حملات خود به پایتخت اوکراین را با حملات هوایی به شهرها و پایگاه های نظامی و استقرار نیروها و تانک ها در سراسر کشور افزایش داد.
انفجار در کیف و تیراندازی در چندین منطقه قبل از سپیده دم گزارش شده است. همچنین انتظار می رود هزاران اوکراینی در روزهای آینده به اروپای مرکزی پناه ببرند.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، روز پنجشنبه در یک کنفرانس خبری گفت که کانادا برای خانوادههای هر شهروند کانادایی که هنوز در اوکراین زندگی میکنند، از مرزهای زمینی خود با کشورهای همسایه لهستان، اسلواکی، مجارستان، رومانی و مولداوی گذرگاه امن ایجاد کرده است.
وی گفت: علاوه بر این، دولت کانادا به درخواستهای مهاجرت اوکراین اولویت خواهد داد و یک خط ویژه ویژه “برای هر کسی که در داخل یا خارج از کشور دارای مسائل فوری مهاجرتی مرتبط با اوکراین است” ایجاد خواهد کرد. ”
دولت فدرال به کانادایی ها توصیه می کند به دلیل درگیری مسلحانه با روسیه از سفر به اوکراین خودداری کنند. برای آن دسته از کانادایی هایی که در حال حاضر در اوکراین هستند، دولت توصیه می کند که در پناهگاه خود بمانند تا زمانی که خروج از کشور امن است.
به کسانی که به کمک کنسولی در اوکراین نیاز دارند توصیه می شود با مرکز نظارت و واکنش اضطراری تماس بگیرند.
آناند روز جمعه گفت: “ما تضمین می کنیم که به کانادایی ها کمک می کنیم تا با خیال راحت به کانادا و فراتر از آن حرکت کنند.” ”
آناند خاطرنشان کرد که با کاناداییهایی که در اوکراین حدود 1.3 میلیون نفر بودند “تماس نزدیک” داشت و ترس و نگرانی اعضای خانوادهاش را درک میکرد.
وی گفت: ما در حال حاضر هر کاری از دستمان بر می آید برای کمک به مردم اوکراین انجام می دهیم. این یک موضوع فوری است. این بر ثبات جهانی در حال حاضر تأثیر می گذارد و کانادا اینجاست تا به اوکراین و جامعه اوکراینی کمک کند.»
با این حال، با توجه به فشار بر جامعه بینالمللی و مردم اوکراین، جاگمیت سینگ، رهبر NDP، روز پنجشنبه گفت که کانادا باید بیش از اولویت دادن به خواستهها برای کسانی که از مناطق درگیری فرار میکنند، انجام دهد.
سینگ گفت: «ما نمیتوانیم سناریوی دیگری مانند افغانستان ببینیم، جایی که مردم از فاجعه در افغانستان فرار کردند و به دلیل چالشهای پیچیده سیستم نمیتوانستند وارد کانادا شوند، که درخواست را برای آنها دشوار میکند.»
او پیشنهاد کرد که دولت به اوکراینی ها اجازه ورود بدون ویزا را بدهد تا روند امنیت مردم در کانادا تسهیل شود.
پناهندگی در اروپا
شاهدان میگویند که هزاران اوکراینی از مرز به کشورهای همسایه گریختهاند.
دولت لهستان روز پنجشنبه گفت که لهستان در حال ایجاد مراکز پذیرش و بیمارستان برای جمعیت مورد انتظار اوکراینی هایی است که از تهاجم روسیه فرار می کنند.
هزاران پناهجوی اوکراینی نیز از مرز با مولداوی گریخته اند، جایی که دولت چادر زده و قول داده است که مرزها را باز نگه دارد در حالی که رومانی آماده پذیرش نیم میلیون پناهجوی احتمالی است.
علاوه بر این، آلمان به کشورهای هم مرز با اوکراین کمک های بشردوستانه ارائه کرده و برای هجوم مهاجران به اتحادیه اروپا آماده می شود.
آنا تریاندافیلیدو، مدیر تحقیقات ارشد مهاجرت و ادغام کانادا در دانشگاه رایرسون، به CTV Your Morning گفت: «جمعیت مهاجر اوکراینی زیادی در سراسر اروپا وجود دارد.
تریاندافیلیدو روز جمعه در مصاحبه ای گفت: «این مهم است که بگوییم جمعیت مهاجر اوکراینی در مکان هایی مانند آلمان و همچنین در ایتالیا وجود دارد. بنابراین ما منتظر هستیم تا افراد، خانواده و دوستان، اقوام و دوستان خود را برای جابجایی تجهیز کنند.
تریاندافیلد ضمن اذعان به اینکه “سطوح آمادگی متفاوتی” برای هجوم مهاجران در هر کشور وجود دارد، خاطرنشان کرد که تحرکات “خودجوش” زیادی وجود خواهد داشت.
میتوانم بگویم که در مکانهایی مانند مجارستان، اسلواکی یا رومانی، سطح آمادگیای که در کانادا دیدهایم، برای مثال، زمانی که پناهندگان مجدداً اسکان داده میشوند، وجود ندارد، اما فکر میکنم این آمادگی بیشتر از چیزی باشد که در هنگام نقل مکان اتفاق میافتد. تریاندافیلیدو گفت:
وی افزود: کشورهایی که اوکراینی ها را می پذیرند نیز باید برای اقامت طولانی مدت آنها آماده باشند، به خصوص اگر کیف به دست نیروهای روسیه بیفتد.
تریاندافیلد گفت: «عملیات نظامی ممکن است به زودی پایان یابد، بنابراین [اوکراینی ها] ممکن است فعلا فکر نکنند که من فقط به خانواده، دوستان یا هرکسی پناه می برم و برمی گردم». همانطور که همه ما می دانیم، کارها اغلب طبق برنامه پیش نمی روند. ”
چرا روسیه به اوکراین حمله کرد؟
یک کارشناس بین المللی گفت: تنش بین روسیه و اوکراین بسیار پیچیده است.
علی بیگدلی در گفت وگو با ایسنا، در تحلیلی از تشدید تنش ها بین روسیه و اوکراین گفت: از ابتدای دهه دوم فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991، روسیه تحت فشار غرب بوده است. گسترش اتحادیه اروپا و گسترش ناتو.
وی افزود: در روزهای اول روسیه مستقیم و غیرمستقیم به این موضوع اعتراض کرد اما غرب توجهی نکرد. اکنون که موضوع عضویت اوکراین در ناتو مطرح شده است، روسیه حساسیت نشان داده است زیرا سلطه سنتی و دیرینه ای در اوکراین دارد.
این کارشناس بین الملل افزود: در سال 2014 پس از انقلاب مخملی در اوکراین، دولت حامی روسیه سقوط کرد و زلینسکی طرفدار غرب به قدرت رسید. روسها بلافاصله شبه جزیره کریمه را در همان سال ضمیمه کردند و معتقد بودند که ساکنان این منطقه روس هستند، البته با رفتن به مجلس و رای دادن از اولاد هستند.
وی گفت: “کنفرانسی در سال 2014 با حضور آنگلا مرکل، رئیس جمهور فرانسه و مقامات اوکراین و روسیه تشکیل شد و جمهوری های دونتسک و لوهانسک خودمختاری داخلی به دست آوردند. اکثر مردم این مناطق روس هستند.”
بیگدلی گفت: این موضوعی بود که زلینسکی که در اوکراین به قدرت رسید آن را نادیده گرفت و با مردم غیرانسانی رفتار کرد، بنابراین مردم این مناطق بارها از روسیه درخواست کرده اند که به آنها بپیوندد.
وی ادامه داد: با وجود همه این شرایط، روسیه در روزهای اخیر استقلال جمهوری های دونتسک و لوهانسک را به رسمیت شناخته است و اکنون جنگ هنوز به سرزمین اصلی اوکراین سرایت نکرده است و تنها نیروهای روسی برای حمایت از این دو منطقه در برابر نیروهای اوکراینی وارد شده اند. گفت. او تبدیل شده اند.
این کارشناس بین الملل گفت: فکر نمی کنم روسیه به جنگ آلوده شود.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین نیروهای روسی برای حمایت از دونتسک و لوهانسک آمده اند اما جنگ هنوز به خاک اوکراین نرسیده است.
وی گفت: «وضعیت امروز به دلیل این بحران بسیار پیچیده است. آنها آن را در برابر تایوان خواهند داشت، بنابراین وضعیت از نظر سیاسی حساس است، اما یک جنگ تمام عیار بعید است.
بیگدلی می گوید غرب و ایالات متحده بعید است از اوکراین حمایت نظامی داشته باشند. وی دلیل این رفتار غرب و آمریکا را عدم عضویت اوکراین در ناتو دانست. بنابراین باید دید با روسیه چه باید کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: از سوی دیگر پوتین گفت که اگر کشورهای خارجی مداخله کنند کاری انجام می دهم که اروپا تا به حال ندیده است، هرچند پوتین در حال حاضر قدرت خود را نشان می دهد و غرب نیز آن را نشان می دهد. جز بیانیه و تحریم کاری نمی تواند بکند.
وی گفت: البته تحریم غرب هم مشکل ساز است، زیرا اروپای غربی به انرژی روسیه نیاز دارد، روسیه نیازهای دیگری دارد، بنابراین یک پیچیدگی چند بعدی وجود دارد که جز با مذاکره حل نمی شود، در حالی که غرب گرفتار شده است. اوکراین به ناتو نمیپیوندد تنها راه اوکراین این است که متعهد به عدم پیوستن به ناتو شود.
بیگدلی در پایان خاطرنشان کرد: پس از انقلاب مخملی اوکراین که دولت غربگرا به قدرت رسید، شکست روسیه تلقی شد، روسیه و به خصوص پوتین قصد داشتند اقدامات متقابلی انجام دهند و اکنون روسیه نیز همین فرصت را دارد.
در روزهای اخیر، با تجمع بیش از 100000 سرباز روسی در امتداد مرز با اوکراین، ترس از درگیری افزایش یافته است. روسیه نگران این است که اوکراین هرگز به ناتو نپیوندد. چرا اوکراین برای مسکو بسیار مهم است؟
دلیل اهمیت اوکراین برای روسیه این است که یک منطقه امنیتی است و پیوستن اوکراین به ناتو می تواند تهدیدی برای روسیه در مرزهای این کشور باشد، زیرا اگر اوکراین به ناتو بپیوندد، میزبان موشک ها و نیروهای ناتو خواهد بود.
قلمرو اوکراین از سال 1812 منطقه امنیتی روسیه بوده است. اوکراین در مرز غربی روسیه واقع شده است. در طول جنگ جهانی دوم، خاک اوکراین در توسعه این جنگ و شکست آلمان مشارکت داشت، زیرا آلمانی ها برای رسیدن به مسکو باید بیش از 1600 کیلومتر را از طریق اوکراین طی می کردند. اگر اوکراین در دست ناتو باشد، این فاصله به 400 کیلومتر کاهش می یابد. اوکراین بخشی از چیزی بود که روسیه را از دست ناپلئون نجات داد.
روسیه به شدت با عضویت اوکراین در ناتو مخالف است و درخواست های امنیتی را به ایالات متحده ارسال کرده است. فهرست خواسته های روسیه شامل توقف همه رزمایش های نظامی ناتو در نزدیکی مرزهای روسیه و همچنین خروج ناتو از شرق اروپا است. روسیه همچنین به دنبال تضمین های قانونی است که سیستم های تسلیحاتی در نزدیکی خاک روسیه قرار نخواهند گرفت. یک سوم جمعیت اوکراین، عمدتا در مرزهای شرقی این کشور، به زبان روسی صحبت می کنند. سایر مستعمرات در بخش های غربی و شمالی کشور نیز روسی را روان صحبت می کنند.
نکته بعدی این است که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی را بزرگترین پیروزی ژئوپلیتیک قرن توصیف کرد. روسیه از جدایی جمهوری های سابق از مسکو خوشحال نیست. این کشورها میلیون ها نفر روسی زبان دارند که تحت کنترل دولت های غیر روسی در اوکراین، لیتوانی و قزاقستان هستند. پوتین همچنین به دنبال بازگرداندن عظمت سابق اتحاد جماهیر شوروی است، بنابراین طبیعی است که روسیه به همسایگان خود توجه ویژه ای داشته باشد و به عنوان بخشی از تلاش روسیه برای بازگرداندن عظمت سابق خود، سعی در نفوذ به آن کشورها داشته باشد.
حرکت اوکراین به سمت بلوک غرب باعث شده رژیم روسیه احساس کند که هویت ملی و تاریخی خود به آن خیانت کرده است. اوکراین به طور فزاینده ای در حال تبدیل شدن به یک کشور طرفدار غرب است که خشم روسیه را برانگیخته است.
روسیه در سال 2014 شبه جزیره کریمه را به عنوان یک منطقه استراتژیک دریای سیاه ضمیمه کرد و از اواخر سال 2013 از جدایی طلبان روسی در اوکراین حمایت کرد. در شرق اوکراین، روسیه جنگ چریکی دیگری را علیه کیف تشدید کرده و به عناصر طرفدار روسیه تسلیحات و مشاوره نظامی ارائه کرده است.
روسیه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، کشورهای بالتیک را از دست داد. از زمانی که مسکو به قدرت پیشرو در منطقه تبدیل شد، نفوذ روسیه در اروپای شرقی نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. به همین دلیل روسیه معتقد است که نباید اوکراین را به غرب تحویل دهد.
روسیه همچنین دوست ندارد با بسیاری از اعضای اتحادیه اروپا در مرزهای غربی خود همسایه باشد. مسکو در تلاش است تا با حضور ناتو و اتحادیه اروپا در اوکراین مقابله کند تا از خطرات بیشتر برای منافع ملی و امنیتی روسیه جلوگیری کند. اوکراین بزرگترین کشور با پتانسیل واقعی و تمایل به طیف گسترده ای از پیش نیازها برای عضویت در اتحادیه اروپا است و می تواند به یکی از بزرگترین کشورهای اتحادیه اروپا تبدیل شود. اتحادیه اروپا نیز در راستای منافع خود و مقابله با گسترش ژئوپلیتیک روسیه به پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا علاقه مند است.
مسکو همچنین نسبت به سایر همسایگان خود حساس است و گفته است در صورتی که سوئد و فنلاند تصمیم به پیوستن به ناتو بگیرند، پاسخ نظامی خواهد داد. به گفته دبیرکل ناتو، روسیه همچنین تظاهرات نظامی از جمله جنگ شبیه سازی شده علیه سوئد برگزار کرده است.
چرا اوکراین برای روسیه و پوتین مهم است؟
ایالات متحده 8500 سرباز مستقر کرده است و ناتو نیز از استقرار کشتی ها و هواپیماهای جنگی در شرق اروپا خبر داده است، اما روسیه همچنان به استقرار نیروها و تجهیزات بیشتر در امتداد مرز اوکراین ادامه می دهد تا بزرگترین جنگ اروپا در دهه های اخیر را تهدید کند. هر روز افزایش می یابد.
اگرچه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه بارها کودتای نظامی علیه اوکراین را رد کرده است، اما ایالات متحده، بریتانیا، ناتو و اتحادیه اروپا این ادعا را غیر قابل اعتماد خوانده اند. زیرا وزارت امور خارجه به خانواده های کارکنان سفارت آمریکا دستور داده است که در اسرع وقت اوکراین را ترک کنند.
اگرچه اتحادیه اروپا به رهبری امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، همچنان به میانجیگری موفقیت آمیز در بحران اوکراین و راه حل دیپلماتیک برای مناقشه امیدوار است، تنش های نظامی فزاینده در منطقه و خطرات جنگی فزاینده این سوال را در این مورد ایجاد می کند. پوتین دستور حمله به همسایه اش را صادر کرد؟
کیف: زادگاه روسیه
با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، روسیه کنترل 14 جمهوری را از دست داد، اما از دست دادن اوکراین تلخ تر از بقیه به نظر می رسد. اوکراین در آگوست 1991، حدود چهار ماه قبل از اعلام تجزیه، استقلال خود را از اتحاد جماهیر شوروی اعلام کرد و اعلامیه استقلال بر اساس همه پرسی به تصویب رسید که با 90 درصد آرا موافقت شد.
این انشعاب زمانی رخ داد که اولین دولت روسیه در 12 قرن پیش در کیف تشکیل شد و حاکم آن در سال 988 پس از میلاد مسیحیت ارتدکس را به روسیه معرفی کرد. روسیه و اوکراین که از قرن نهم و زمانی که کیف به عنوان پایتخت روسیه انتخاب شد به هم پیوسته اند، از سال 1654 با معاهده تزار روسیه متحد شده اند. سپس اوکراین به همراه بلاروس هسته اسلاوی اتحاد جماهیر شوروی را تشکیل دادند.
این تاریخ مشترک تاریخی باعث شده است که اکثر اوکراینی ها به دو زبان اوکراینی و روسی که زبان هایی نزدیک به هم هستند صحبت کنند. در بخشهای شرقی و جنوبی اوکراین که ظاهراً زبان روسی زبان اکثریت است، تحت نفوذ روسیه قرار گرفتهاند. بنابراین، حداقل یک سوم جمعیت اوکراین که عمدتاً در بخش شرقی این کشور در نزدیکی مرز روسیه زندگی می کنند، به زبان روسی صحبت می کنند و احساس نزدیکی به روسیه می کنند. از سوی دیگر، اوکراینی های ساکن در مناطق غربی و شمالی این کشور نیز روسی را روان صحبت می کنند.
بنابراین، بسیاری از روسها پیوندهای فرهنگی، تاریخی و مذهبی نزدیکی را که با اوکراینیها با دیگر کشورهای شوروی سابق در منطقه بالتیک، قفقاز و آسیای مرکزی دارند، احساس نمیکنند. میراث فرهنگی و اجتماعی که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اغلب بر آن تکیه می کند. همانطور که او در مقالهای که در ژوئن گذشته منتشر شد اشاره کرد، روسها و اوکراینیها مردمی هستند با “فضای تاریخی و معنوی مشترک” و “دیوار” مشترک بین آنها در سالهای اخیر “غمگین” است. پوتین نوشت: «من متقاعد شدهام که حاکمیت واقعی بر اوکراین تنها در صورت همکاری با روسیه امکانپذیر است. ما همیشه در کنار هم قویتر و موفقتر بودهایم و خواهیم بود، زیرا ما یک ملت هستیم.
اما در همان زمان، کیف استدلال رئیس جمهور روسیه را نسخه ای سیاسی از تاریخ اوکراین تعریف کرد.
علیرغم روایت تاریخی شیرین آقای پوتین، اوکراین قربانی اصلی قحطی 1933-1933 در دوران دیکتاتوری اتحاد جماهیر شوروی سابق، جوزف استالین بود، که بعداً اوکراین را در میان جمهوریهای شوروی سابق مقصر فاجعه چرنوبیل دانست.
این رویدادها در تلاش مردم اوکراین به عنوان یکی از اولین جمهوری های شوروی سابق که به سمت استقلال حرکت کرد بی تاثیر نبود.
انقلاب نارنجی
انقلاب نارنجی که در سال 2005-2004 در اوکراین رخ داد، رئیس جمهور و دولت طرفدار روسیه را سرنگون کرد. از سال 2004 تا 2007، زمانی که رونق اقتصادی اوکراین به طور قابل توجهی افزایش یافت، گفتمان در مورد دموکراسی، حقوق بشر و حقوق بشر گسترده تر شد و اوکراین در کل به طور فزاینده ای طرفدار غرب و اتحادیه اروپا شد و روابط سیاسی و اقتصادی آنها به سرعت در حال رشد است. نگرانیهایی را در مورد گسترش جنبشهای طرفدار دموکراسی در روسیه و همچنین سایر جمهوریهای مستقل توسط مسکو ایجاد کرده است.
از آن زمان، تنش ها بین کیف و مسکو در راستای فراز و نشیب های توسعه سیاسی اوکراین برای دموکراسی تشدید شده است. تنش ها با درخواست رسمی دولت اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا و ناتو پس از سقوط رئیس جمهور مسکو در سال 2014 و حمله روسیه به کریمه به اوج خود رسید.
پیشرفت ناتو
ناتو در سال 1949 برای محافظت از غرب در برابر تجاوزات شوروی ایجاد شد. اتحاد برای امنیت نظامی با پذیرش 14 عضو جدید از زمان پایان جنگ سرد موافقت کرده است و در سال های اخیر این معاهده به جمهوری های شوروی سابق لیتوانی، استونی و لتونی تعمیم داده شده است. بر اساس این معاهده، اگر به یک کشور عضو حمله یا حمله شود، همه کشورهای عضو ناتو به طور جمعی برای دفاع از آن بسیج خواهند شد.
کرملین از ناتو میخواهد که عضویت اوکراین و گرجستان را که روسیه برای مدت کوتاهی در سال 2008 به آنها حمله کرد، نپذیرد، زیرا عضویت این دو کشور در ائتلاف ناتو باعث افزایش ردپای امنیت نظامی غرب در مرزهای روسیه میشود.
با این حال، اوکراین از سال 2008 به دنبال عضویت در ناتو بوده است و این تلاش از زمان برکناری رئیس جمهور ضدغربی در سال 2014 افزایش یافته است. این کشور تمرینات نظامی مشترکی را با ناتو انجام داده و تسلیحاتی مانند موشک های ضد تانک از آمریکا و هواپیماهای بدون سرنشین از ترکیه دریافت کرده است. کیف و واشنگتن این اقدام را گامی در جهت تقویت سیستم دفاعی اوکراین از زمان اشغال شبه جزیره کریمه توسط روسیه در سال 2014 و حمایت مسکو از جدایی طلبان در شرق اوکراین می دانند، اما آقای پوتین به افزایش روابط اوکراین با ناتو اشاره کرد. این پیمان امنیتی نظامی می داند.
دریای سیاه
اوکراین به عنوان بخش استراتژیک اتحاد جماهیر شوروی با بنادر مهم در سواحل دریای سیاه به حساب می آمد. اوکراین و دسترسی آن به دریای سیاه اکنون برای روسیه از اهمیت راهبردی برخوردار است. پس از اشغال کریمه در سال 2014، مسکو دارای یک پایگاه دریایی در سواستوپل و یک پایگاه دریایی روسیه در دریای سیاه شد.
اگرچه بعید است روسیه تلاش کند تمام اوکراین را اشغال کند، اما می تواند حمله ای به شهر بندری اودسا اوکراین را در نظر بگیرد که به روسیه کنترل بیشتری بر دریای سیاه می دهد. مسکو همچنین می تواند این کشور را دور بزند و با تصرف کمربند زمینی بین روسیه و نوار ترانس نیستریون در مرز غربی اوکراین، دسترسی به دریای سیاه را مسدود کند.
بنابراین تهاجم روسیه به اوکراین تنها می تواند به اشغال یک منطقه مهم و استراتژیک منجر شود و به جنگی طولانی برای اشغال کل خاک اوکراین تبدیل نشود.
تاکتیک های اروپایی و آمریکایی؛ چه تحریم هایی و چگونه از انحصار روسیه جلوگیری می کند؟
اقتصاد
اوکراین صنعت کشاورزی بزرگی دارد و مورد توجه اتحاد جماهیر شوروی سابق و روسیه بوده است. در سال های اول استقلال، میلیون ها اوکراینی در روسیه کار می کردند و مرز روسیه و اوکراین یکی از بزرگ ترین کریدورهای مهاجرت در جهان بود.
اما با توسعه روابط کیف و بروکسل، صادرات اوکراین به روسیه از 29 میلیارد دلار در سال 2011 به حدود 5 میلیارد دلار در سال 2021 کاهش یافت. سرمایه شرکت های روسی به اوکراین بازگشت و تا سال 2013 حدود 7 درصد از کل سرمایه گذاری خارجی در این کشور را به خود اختصاص داد. روسیه همچنین 15 میلیارد دلار اوراق قرضه دولتی اوکراین را برای مقابله با بحران اقتصادی ناشی از وخامت روابط بین کیف و اتحادیه اروپا خریداری کرده است.
اما پس از سرنگونی یانوکوویچ در سال 2014، صادرات اوکراین به اتحادیه اروپا افزایش یافت و چین اولین شریک تجاری اوکراین شد.
کیف همچنین خرید گاز از روسیه را در سال 2014، خرید گاز از بازار آزاد اروپا، واردات از طریق مجارستان، لهستان و اسلوونی و استفاده از تأسیسات ذخیره سازی گاز داخلی خود برای حفظ عرضه در این دوره را متوقف کرد. این نقطه عطفی در روابط اقتصادی بین کیف و مسکو بود. اما ترانزیت گاز روسیه از اوکراین به اروپا بر اساس توافقی تا سال 2024 ادامه دارد.
اوکراین همچنین یکی از اجزای کلیدی طرح های روسیه برای اتحادیه گمرکی اوراسیا با برخی دیگر از کشورهای مستقل از اتحاد جماهیر شوروی سابق است.
به توئیتر فارسی یورونیوز بپیوندید
انگیزه های شخصی پوتین
ولادیمیر پوتین که پس از پایان دوره فعلی خود در سال 2024 هنوز فرصت دارد شش سال دیگر به عنوان رئیس جمهور روسیه نامزد شود، از یک سو در واکنش به وقایع بلاروس و قزاقستان، دموکراسی مدلی را تشکیل می دهد. عضو اتحادیه اروپا و ناتو است که از نظر اقتصادی پیشرفته است و از قضا همسایه روسیه است، هیچ منفعتی ندارد.
او همچنین می تواند به میراث خود فکر کند. او همچنین در مصاحبه ای که در 12 دسامبر پخش شد آشکارا برای فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سوگواری کرد. بنابراین اوکراین برای او یک “کار ناتمام” است، زیرا او محبوبیت فزاینده خود را از زمان الحاق کریمه به عنوان راهی برای افزایش محبوبیت خود در پایان دوره ریاست جمهوری فعلی خود با تصاحب بخشی دیگر از اوکراین می داند.
به این ترتیب، حفظ تنشها بر سر اوکراین به آقای پوتین کمک میکند تا پیامی سیاسی به روسیه بدهد: اینکه او مدافع سرسخت منافع روسیه در دنیایی است که توسط دشمنان احاطه شده است.